Hilde Dahl Hjerkinn,
04.10.2023
Kunnskapsblogg

Syv tiltak som garantert får ned strømregningen i næringsbygg

Store næringsbygg har ofte høyt energiforbruk. Den gode nyheten er at det finnes tiltak du kan gjøre for å være et steg foran vinterkulde og sjokkpriser. Her får du noen eksperttips som raskt kan hjelpe deg å realisere kostnadskuttene.

1. Skru ned belysningen innendørs og skru av lyset etter deg

Mange spør oss om dette faktisk har noe for seg. Med bygg fullt av sparepærer, halogen- og LED-pærer, er det fortsatt smart å slå av lysene når du forlater et rom. Gjør det derfor til en vane å skru av lysene når du forlater et rom; det er en enkel måte å få ned strømforbruket på, noe som til syvende og sist betyr lavere strømregning. Alternativt kan du få installert sensorer slik at lyset slås av/på automatisk uten å endre en vane.

2. Bytt ut lysrør til LED-lys

EU har vedtatt å fase ut flere typer lysrør med kvikksølv som er vanlige å bruke både hjemme og på arbeidsplasser. Hvorfor bytte til LED-lys?

1) En miljøvennlig løsning: Lysrørene inneholder stoffer som er svært helse- og miljøskadelige. Miljøet blir spart for mye kvikksølv når flere av lysrørene og sparepærene som inneholder denne miljøgiften forsvinner fra markedet. 

2) Du sparer strøm: Strømforbruket til LED-rør er mindre enn en tredjedel sammenlignet med tradisjonelle lysrør og dette vil resultere i en langt hyggeligere strømregning. Ved å skifte fra lysstoffrør til LED vil energiforbruket for belysning gå ned med mellom 40 og 60 prosent, og hvis det også blir installert lysstyring vil energibruken reduseres med ytterligere 20 til 30 prosent. (Nelfo.no)

Mer om utfasing av lysstoffrør


3. Juster til riktig temperatur 

I følge Folkehelseinstituttet bør temperaturen bør ligge mellom 20 og 22 grader. Det er da vi jobbe best. Juster ned temperaturen i lokaler når de ikke er i bruk. Pass på at du ikke fyrer for kråka. Bytt ut gamle vinduer hvis det trengs. De stjeler mye potensiell varme. Plasser kontormøbler langt nok ut fra veggen og radiatorene, slik at varmen kan strømme fritt og fordele seg.


4. Bruk energidetektiver

Ja du leste riktig. Det finnes faktisk energidetektiver, eller energiingeniører som avdekker hvor du kan spare strøm og forteller deg hvordan du kan gjøre det. Ikke minst – du får vite akkurat hva det vil koste. Det kan være vrient for deg å få oversikt over bygningsmassens tilstand, hvor energityvene befinner seg og vite hvor du skal sette inn tiltak. Er du usikker om hvordan driftssystemet fungerer, eller hvilke energifeller som drar opp kostnadene? En energikartlegging gir både svar og tiltaksforslag.


5. Senk ventilasjonen 

Ventilasjonssystemer bidrar til 30 prosent av energibruken i næringsbygg og går normalt på en fast innstilt luftmengde (i følge våre egne kilder). Moderne norske bygg er ofte overventilert, og det er mye å spare på å redusere luftmengden noe. Sørg for god og jevnlig service og vedlikehold av ventilasjonsystemene utført av spesialister. Disse systemene er avgjørende for å opprettholde god luftkvalitet og riktig energibruk. 

Ved å kartlegge bruken av bygget finner man den teknologien som er best egnet til nettopp din eiendom. Hvor mange bruker bygget? Og når på døgnet? Riktig justert klimaanlegg skaper et optimalt inneklima, i tillegg bidrar dette til å drifte bygget mest mulig energieffektivt. Vi kan hjelpe deg med å beregne den optimale løsningen for ditt bygg, installere klimaanlegget og vedlikeholde det.

Mer om dette her!

6. Ta en titt på rom som sjelden brukes

Skru ned varmen, lyset og temperaturen i lite brukte rom. Det er ingen vits at rom og fellesarealer som nesten ikke brukes skal trekke opp strømregningen.

7. Benytt deg av støtteordninger

Enova har lansert nye støtteordninger for yrkesbygg. Ordningene skal øke omfanget av og få fart på energieffektivisering i eksisterende yrkesbygg. Først kan man få støtte til å kartlegge energitilstanden. Støtten kan dekke inntil 50 % av kostnadene eller maksimalt 400.000 kr. Deretter kan man få investeringsstøtte for å forbedre energitilstanden til bygget med mer enn 20 %. Støtten kan dekke inntil 30 % av kostnadene, og maksimalt 10 millioner kroner. 

Caverion kan bistå i arbeidet med både søknad til Enova, kartlegging og ikke minst gjennomføringen av de aktuelle tiltakene, samt følge disse opp slik at resultatene blir som ønsket. Dette gir en enkel og effektiv prosess med en partner som følger deg gjennom hele prosessen. 

Kilder:
https://www.nelfo.no/artikler/2023/januar/lysstoffrorene-fases-ut-i-2023/
https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/2015/anbefalte-faglige-normer-for-inneklima-pdf.pdf
https://www.enova.no/bedrift/bygg-og-eiendom/stotte-til-forbedring-av-energitilstand-i-yrkesbygg/

Mer info om energi?

Kom i kontakt med våre energirådgivere!

Kontakt oss

 

Vil du vite mer om våre energitjenester?

Kontakt vårt energiteam